sunnuntai 5. marraskuuta 2017

Elämää omaan tahtiin

Nykypäivänä kaikilla tuntuu olevan jatkuvasti kova kiire. Heti nuorena pitäisi hankkia ammatti, lapsia ei kannata hankkia liian aikaisin, koska pitää keretä kaikkea muuta ensin. Yhteiskunta painostaa siihen, että kaikki nuoret aikuiset valmistuisivat mahdollisimman nopeasti johonkin ammattiin. Pitää saavuttaa jotain. Mikä susta tulee isona? Mitä opiskelet? Mitä teet työksesi? Ihmiset ovat sitä mitä he tekevät, mutta mitä jos kaikki olisivatkin vain ihmisiä elämässä omaa elämäänsä?


Monesti unohtuu se mikä elämässä on tärkeää, elämästä nauttiminen. Tehkää niitä asioita, jotka tekevät teidät onnellisiksi. Kokeilkaa uusia asioita, nauttikaa myös arjen pienistä asioista. Stressin alle unohtuu usein se, mitä oikeasti haluaa, se mistä oikeasti nauttii. Nämä tulevaisuuden suunnitelmista kyselemiset luovat myös varsinkin nuorille ihmisille paljon paineita ja stressiä. Pitäisi tietää mitä haluaa, pitäisi olla hyvä koulussa, jotta voi saavuttaa omat urahaaveensa, pitäisi myös harrastaa. Pitäisi sitä, tätä ja tota. Mielenterveysongelmat ovat yleisiä, mistäköhän monen masennus kumpuaa? Mitä jos lapsia ja nuoria opetettaisiinkin nauttimaan elämästä, huomaamaan arjen ihanat asiat ja käsittelemään stressiä?


Moni on sitä mieltä ettei välivuotta voi pitää, mutta minne on kiire? Ei se elämä minnekään karkaa, se on tässä ja nyt! Monelle nuorelle voisi tehdäkin ihan hyvää pitää välivuosi, saada kokemusta työelämästä ja pientä taukoa opiskelemisesta. Ehkä välivuotena herääkin varmuus siitä mitä haluaa tehdä. Mutta ei, tässä yhteiskunnassa ei ole ihan ok pitää välivuotta. Monella nuorella on paineet päästä heti opiskelemaan vaikka se ei olisikaan unelma-alaa. Mistäköhän nämä paineet ja kiire tulevat? Yhteiskunnan pitäisi kannustaa enemmän ihmisten hyvinvointiin, eikä lisätä paineita. Ja jos oletkin jo valmistunut ja työelämässä, mutta et viihdy työssäsi. Miksi et voisi pitää välivuotta, tehdä vaihteeksi jotain perusduunia ja miettiä mitä oikeasti haluat.

Me ollaan palloiteltu ajatuksen kanssa, että muutettaisiin vuodeksi lappiin. Ei nyt, kun juuri ollaan ostettu uusi asunto, mutta joidenkin vuosien päästä, ennen kuin tulevat lapsemme aloittavat koulun. Irtiotto, uudet maisemat ja vähän perspektiiviä elämään. Voi olla ettei vuosi onnistu, mutta ehkä puoli vuotta? Katsotaan sitten elämäntilanteen mukaan.

Muistakaa elää omaa elämäänne!

-Mallu

2 kommenttia:

  1. Amen tälle! Tämä nykypäivän loputon kiire sekä tehokkuuden ja menestyksen liiallinen arvostaminen tuntuvat toisinaan uuvuttavilta. Tuntuu, ettei ihmisiä arvosteta enää sen vuoksi, millaisia persoonia he ovat, vaan vain sen perusteella, kuinka hienoa työtä ym. he tekevät. Itse pidin lukion jälkeen välivuotta 1,5 v ja se oli aivan ihanaa aikaa, jota muistelen nyt kaiholla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täsmälleen!Ihanaa, että uskalsit pitää välivuotta, itse kun vasta nyt kahdeksan vuoden jälkeen olen herännyt siihen, että tarvitsen välivuoden tai pari lääkikseen hakemisesta. :D

      Poista