keskiviikko 8. marraskuuta 2017

Ovatko luovat ihmiset hulluja?

Olen huomannut, että monella artistilla tai näyttelijällä on tai on ollut mielenterveysongelmia. Se saikin minut yhtenä päivänä miettimään, onko luovilla ihmisillä enemmän mielenterveysongelmia? Meillä on suvussa masennustaipumusta ja sen yhden onnistuneen itsemurhan jonka tiedän, oli taiteilijan tekemä. Tuntuu siltä, että monella kirjailijalla, taiteilijalla tai muilla luovuutta tarvitsevilla aloilla on mielenterveysongelmia enemmän.

En useinkaan osaa pitää itseäni luovana ihmisenä, mutta ehkä pitää vaan rohkeasti myöntää se. Rakastan kirjoittaa ja rakastan maalaamista. En koe olevani kovinkaan hyvä kummassakaan, mutta pääasia, että nauttii siitä mitä tekee. Olenko minä sitten hullu? No aivan sekopää! Masennuksen kanssa kamppailin pitkään ja yleistynyt ahdistuneisuushäiriökään ei ole ollut mukava kaveri, mutta nykyään olenkin enemmän omituinen hörhö, ainakin kotona. :DUskon, että luovat ihmiset ovat herkempiä. Herkät ihmiset aistivat enemmän kaikkea ja imevät itseensä enemmän tunteita. Koska tämän kaiken täytyy jollain tavalla myös päästä purkautumaan, purkautuu se luovuuden muodossa. Usein se ei kuitenkaan pelkästään riitä, mikä johtaa ongelmiin. Me ihmiset olemme todella hyviä patomaan asioita sisällemme ja se ei ole hyvä asia. Puhuminen ja tunteiden näyttäminen on todella tärkeää, muuten ihminen alkaa voida psyykkisesti huonosti. Kaikki eivät ehkä masennu, paha olo voi purkautua myös muilla tavoin esimerkiksi vihan tai agressiivisuuden kautta.

En tiedä onko tulkintani siitä, että luovilla ihmisillä olisi enemmän mielenterveysongelmia ollenkaan paikkansa pitävä. Jossain vaiheessa aloin vain pohtimaan asiaa. Toisaalta kaikissa meissä on jonkinlaista luovuutta ja mielenterveysongelmat ovat todella yleisiä, vaikka niistä ei paljon puhutakaan. Niin tai näin, mielenterveysongelmat eivät ole leikin asia, eikä saisi olla niin tabu kuin mitä vielä on.

Jos kärsit mielenterveysongelmista muista, et ole mitenkään epäonnistunut!

-Mallu

1 kommentti:

  1. Luovuudessa on sinnikkyys. Energia osattava kohdistaa oikein samoin ajoitus.

    VastaaPoista