lauantai 7. lokakuuta 2017

Tasa-arvo hiusalalla ja kauneudenhoidossa

Luin Umpun blogista mielenkiintoista pohdintaa sukupuolineutraaliudesta ja tasa-arvosta, jäin itse pohtimaan asioita. Miehet käyvät parturissa ja naiset kampaajalla. Naiset eivät pääse parturiin ja joutuvat usein maksamaan enemmän hiusten leikkuusta kun taas miehet joutuvat usein maksamaan enemmän ainakin brassisokeroinnista, jos löytävät sellaisen paikan joka niitä miehille tekee.

Umppu käsitteli tekstissään asioita joita viime aikoina itsekin olen pohtinut. Itseasiassa keskusteltiin juuri siskoni kanssa naisten ja miesten brassisokeroinneista. Ihana siskoni puolustaa aina muiden oikeuksia ja puhuu intohimoisesti tasa-arvon puolesta. Vaikka usein ymmärrän hänen pointtinsa en aina ole samaa mieltä, kuten tässä brassisokerointi asiassa kävi ilmi. Jokainen tietää, että miehen ja naisen sukupuolielimet ovat erilaiset ja oletan itse, että karvanpoisto miehen sukuelimistä voi olla hitusen haastavampaa. Lisäksi pohdin sitä, että koska miesten brassisokeroinnit ovat paljon harvinaisempia, niin niiden tekemistäkään ei välttämättä opeteta yhtä paljon. Jos et osaa tehdä jotain, et voi myöskään myydä sitä ja jos jokin hoito on haastavampi maksaa se sen takia enemmän. Pitäisikö nyt jokaisen brassisokerointeja tekevän kosmetologin kouluttautua tekemään niitä myös miehille, maksaa itse koulutus ja sitten ottaa mahdollisesti haastavammasta hoidosta saman verran maksua, koska tasa-arvo?Ongelmana tässä koko kampaamo- ja kosmetologialan tasa-arvo kysymyksessä ei ole itse kampaamot tai kauneushoitolat. Mielestäni on turha lähteä syyttämään yksittäisiä tekijöitä mistään, vaan ongelmia pitää lähteä ratkomaan laajemmin. Jos opetetaan ihmisille sokerointeja, opetetaan sitten tekemään sokeroinnit sekä miehille, että naisille. Hiusten leikkuun pitäisi mennä pituuden ja mallin mukaan, ei sen mukaan oletko mies vai nainen. Mielestäni on todella väärin syyttää tiettyä kampaamoa syrjinnästä, koska ongelma koskee kaikkia kampaamoja ja partureita, koska näin on vain aina ollut. Tämä ei siis ole Umpun syy ja jos hän joutuu muuttamaan hinnastojen tekstejä, pitäisi koko Suomen parturi-kampaamoiden tehdä sama. En muuten tiedä onko olemassa kampaamoa jossa ei leikattaisi miesten hiuksia, mutta tietääkseni täällä Helsingissä ainakin on pilvin pimein ainoastaan miehille tarkotettuja partureita, eikö se sitten ole syrjintää? Kyllä minullekin kelpaisi pikainen hiustenleikkuu ilman ajanvarausta. Parturipalveluihin kuuluu sitten tietenkin myös partahommat ja partaahan ei kauheasti naisilla ole.

Itse olen kymmenen vuoden aikana käynyt kerran tai kaksi kampaajalla ihan vain siksi, että se on niin älyttömän kallista. Hiustyylejä on ollut laidasta laitaan ja värejä myös. Itse en ole joutunut leikkelemään tai värjäämään paljoa, koska olen käynyt paljon hiusmallina. Muodikas väri ja leikkaus ilmaiseksi on ollut ihan huippu juttu, eikä ole itse tarvinnut miettiä, että minkälaista haluaisi. Monesti olen saanut kuulla, että muutaman hiustuotteen saaminen palkaksi on surkea palkka kokonaisen päivän tai kahden työstä, mutta samalla olen säästänyt usein ainakin satasen verran kampaamokuluista ja päässyt rentoutumaan huippukampaajien käsittelyyn.


Koska en juurikaan ole maksanut omista kampaamokäynneistä, tuntuu hinnat aivan älyttömiltä. Varsinkin nyt kun olen kohta vuoden koittanut kasvattaa omaa väriäni ja olen pohtinut pelkää latvojen leikkausta. Miksi miehille tarjotaan kympillä huipputarjousta parturiin, mutta naisille huipputarjous hiustenleikkuuseen on alkaen 20euroa? Sanonpahan vaan, että ei kiitos ja laitan äitini leikkaamaan kuivat latvani pois. Ymmärrän, että miesten ja naisten hiusmallit usein ovat erilaiset, mutta miksi lähtökohta on jo mainonnassa, että mies saa tukan leikkuun halvemmalla?

Tasa-arvo on tärkeä asia ja tämä teksti vain raapaisi pintaa. Teksti on tietenkin kokonaan omaa pohdintaa, eikä ole ollenkaan oma ala kyseessä. Mielestäni nykyään puututaan ja keskitytään liikaa välillä ihan älyttömiin juttuihin, kun isompia kokonaisuuksia pitäisi saada muutettua.

Pahoittelut rönsyilevästä tekstistä, josta jäi vielä paljon pohdintaa puuttumaan.

-Mallu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti