tiistai 12. heinäkuuta 2016

Vinkkejä unettomuuden hoitoon

Olen koko ikäni kärsinyt uniongelmista. Kysyin joskus äidiltäni, että milloin uniongelmani alkoivat, kun itse muistan aina kärsineeni univaikeuksista. siihen äiti sitten tokaisi, että "sinähän et ole koskaan nukkunut".

Opin nukkumaan paremmin noin neljä vuotta sitten, ennen sitä oli ihan normaalia, että vähintään kerran kuussa en saanut unta koko yönä. Joku ruuvi taisi loksahtaa paikoilleen kun luin kahta kirjaa; Joustava mieli ja Unen taidot. Unen taidot kirjassa puhuttiin siitä, että usein unen päästä ei saa kiinni kun alkaa stressaamaan sitä ettei saa unta. Helposti alkaa miettiä, että pakko nukkua, huomenna on sitä ja tätä, eli pakko jaksaa, joten on pakko nukkua. Ihan huippu kirjoja molemmat, kannattaa lukea!Ehkä tärkein pointti Unen taidot kirjassa, mikä todella vaikutti minuun oli se, että täytyy muistaa, ettei tuo ole ensimmäinen uneton yö ja aina aikaisemmin olen kuitenkin selvinnyt seuraavista päivistä. Sain taottua päähäni, että sillä ei ole väliä nukunko vai en, huomiset hommat on kuitenkin hoidettava.

En tiedä olisiko tuo ajatus yksinään saanut yksinään ruuvit loksahtamaan paikoilleen aivoissani, mutta yhteistyössä monen muun asian kanssa se ainakin toimi. Todella tärkeää on myös iltarutiinit ja rauhottuminen. Tv:n katsomista ei suositella, mutta minun kohdallani se auttoi, sitä katsoessani sain katkaistua kaikki päässäni pyörivät stressaavat ajatukset. Koitin aloittaa valmistautumisen nukkumaan menoa varten jo kahdeksan aikaan, miettiä seuraavan päivän ohjelman ja käydä koiran kanssa iltalenkillä. Yhdeksältä aloin katsomaan jakson jotakin sarjaa samalla kun söin iltapalaa. Vaikka jaksot olivat useimmiten nauhalla digiboksilla ja mainosjatkot olisi voinut kelata, käytin ne siihen, että sain itseni petikuntoon, pesin meikit ja hampaat ym. Kymmenen aikaan kömmin sänkyyn. Kirjan mukaan sängyssä ei saa kieriskellä pitkää aikaa, joten usein nousin sohvalle lukemaan kirjaa ja odotin
väsymystä.Nykyään unettomia öitä ei ole (kopkopkop) ja nukahtamisvaikeuksia on todella harvoin. Viimeisen puolen vuoden aikana minua on kuitenkin vaivannut todella huono unenlaatu. Nyt kesällä se on jostain syystä pahentunut entisestään. Joka ikinen yö minua vaivaa painajaiset läpi yön. En edes tajunnut tätä kunnolla, ennen juhannusta, jolloin sain nauttia mökillä kolmesta yöstä ilman painajaisia. Heti ensimmäisenä yönä omassa sängyssä, painajaiset olivat takaisin.

En tiedä miten saisin painajaiset pois, muuten kuin hoitamalla stressaavat asiat pois alta. Mökillä pystyn rentoutumaan täysin ja siellä en kärsi painajaisista. Todennäköisesti en kärsi painajaisista nyt purjehdus viikollakaan. Jos jollain on vinkkejä siihen, että miten pääsisin painajaisista eroon, kertokaa minulle! Kaikenmaailman unettomuuden hoitoon liittyvät asiat on jo kokeiltu, enkä myöskään koe olevani kovin stressaantunut hereillä ollessani. Onko se sitten tämä hoitamattomien asioiden kasan purkaminen joka stressaa unissa? En ole muuta keksinyt, eikä siihen ole nopeaa ratkaisua. Asia kerrallaan koitan hoitaa niitä pois alta, muuta en voi..

-Mallu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti