keskiviikko 27. heinäkuuta 2016

Kaksi koiraa menee siinä samassa kuin yksi?

Kaksi koiraa menee siinä samassa kuin yksi ja kolme siinä samassa kuin kaksi, vai?.. Olen huijannut itseäni ja muita pitkään. Ajattelin vielä vuosi sitten (ainakin osittain), että kaksi koiraa menee samalla kuin yksi. Kun käy labbiksen kanssa ulkona, ei ole mikään ongelma ottaa pikku kirppua myös mukaan. Kun ulkoillaan, ulkoillaan kaikkien kanssa, eli eihän siihen mene enemmän aikaa. Muut hommat saattaa viedä vähän enemmän aikaa, mutta vain vähän. Kolmannen koiran kohdalla tiesimme, että muodostamme lauman, jolloin kaikki koirien huono käyttäytyminen kärjistyy, mutta ajattelimme homman hoituvan pienellä lisäpanoksella.



Tänä kesänä olen herännyt. Ei, kaksi koiraa ei todellakaan ole sama kuin yksi ja kolme on jotain aivan muuta! Joka kerta kun tapahtuu jokin isompi muutos, kaikki vanhat ongelmat, kuten hihnassa vetäminen palaavat. Näin tapahtuu aina, ihan joka kerta, oli sitten kyseessä muutto, uusi laumanjäsen, hoidossa oleminen pidempään kuin kaksi päivää tms. Kun kyseessä on muutto tai uusi laumanjäsen, se vie tietenkin paljon aikaa ja energiaa meiltä laumanjohtajilta. Sen lisäksi pitäisi vielä löytyä lisäenergiaa hoitamaan myös muut laumanjäsenet ja antaa heille enemmän aikaa kun normaalisti.


Kolmen koiran kanssa aika ja energia ovat todellakin olleet kortilla. Nyt laumana huomaan, että jokainen karvapalleroistani tarvitsisi vielä enemmän omaa aikaa minun/mieheni kanssa. Pennun tulo kotiin oli todella valtava muutos meille kaikille ja kasvavan pennun kanssa kaikki muuttuu koko ajan. Joulun aikaan putosimme korkealta ja kovaa. Energisen staffipennun jatkuva vahtiminen vei valtavasti voimia molemmilta ja laumamme kärsi siitä toden teolla. Tietenkin olimme odottaneetkin energistä pentua ja tiesimme, että laumamme tarvitsisi todella paljon aikaamme, todellisuus oli kuitenkin aivan eri luokkaa.


En enää ikinä tule uskottelemaan kenellekään, että useamman koiran omistaminen on helppo homma. Kovasti koitin uskotella sitä itselleni vielä kahden koiran kanssa, vaikka tiesin totuuden jo silloin. Rakastan jokaista koiraamme valtavasti ja haluan niille vain parasta. Kun on liian monta palloa ilmassa, jotkut putoaa väistämättä maahan. Itse olen kompuroinnut jo aivan liikaa tässä elämässä. Nyt on elämäntapamuutos jo hyvin käynnissä, mutta koirien kohdalla täytyy tehdä parempi suunnitelma (jee, suunnittelemisesta tykkään :D). Sain mielestäni hyvän ajatuksen tätä tekstiä kirjoittaessani. Kumpikin meistä voisi jatkossa joka päivä antaa hieman enemmän aikaa yhdelle koiralle. Eli jaetaan päivät niin, että päivittäin kiinnitämme enemmän huomiota tiettyyn koiraan ja teemme jotain juuri sen koiran kanssa, oma leikkihetki, lenkki kahdestaan, tottistreeniä tai jotakin muuta.


Tämän lauman saaminen järjestykseen tulee viemään vielä paljon aikaa, ei siksi, että ongelmat olisivat niin suuria, vaan koska pentumme kasvaa koko ajan ja käyttäytyminen ja energian määrä muuttuu. Nyt kun meidän kleinilla on juoksut, täällä on täysi hulabaloo, josta varmasti myös menee aikaa palautua. Joka ikinen elukka täällä on aivan sekaisin pikku kirpun juoksu tuoksuista. Neiti itse inisee ja kitisee kaikille ja kaikesta, tyrkyttää itseään muttei halua ketään lähelleen. Mango ja Panda taas nylkyttävät toisiaan koko ajan ja saavat hepuleita. Kissaneiti vuorostaan haluaisi leikkiä joka ikisen kanssa ja on koko ajan houkuttelemassa kaikkia leikkimään, mikä usein johtaa jonkun koiran hepuliin.


Tämä juoksujen aiheuttama kaaos ja lauman väliaikainen yksinhuoltajuus tuli kuitenkin tarpeeseen. Se sai minut ajattelemaan selkeämmin. En edelleenkään ehdi ja pysty hoitamaan kaikkea kerrallaan, joten miksi koitan jatkuvasti tehdä kaikkea samaan aikaan? Monen muun projektin rinnalla ajattelin, että ehtisin antaa jokaiselle koiralle kunnolla aikaa joka päivä. Sehän on toiminut niin, että olen yrittänyt olla jokaisen kanssa samaan aikaan (=kaaos). Kunhan pääsen reissusta kotiin, niin laitetaan uusi systeemi pyörimään ja aivan varmasti saamme nopeammin järjestystä laumaamme kun vanhalla systeemillä.

-Mallu


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti