perjantai 22. heinäkuuta 2016

Missä mennään selän suhteen?

Ajattelin kirjoittaa tilannekatsauksen siitä, miten selkä tällä hetkellä voi. Olenkin maininnut viikkokatsauksissa siitä, miten treeni on auttanut. Myös lääkitys helpottaa kipua. Treeni on kuitenkin auttanut huomattavasti! Pieniä ja vähän suurempiakin turhautumisen tunteita on tullut treenatessa, koska selkä ja olkapäät rajoittavat treeniä, varsinkin käsien treeniä. Silloin tällöin on päiviä jolloin kipu on kovempaa, mutta sekin kipu on kevyttä verrattuna viime talven kipuihin. Huomaan selkeästi, että kipu lisääntyy kun treenaan vähemmän ja myös stressi/ahdistus lisää kipua. Se mikä selvisi minulle purjehdusreissulla on, että olkapääni ovat todella huonossa kunnossa!



Viime talvena huomasin, että kipu oli levinnyt selästä olkapäihin. Koska selkä on ollut jumissa niin pitkään, eikä ole toiminut normaalisti, ovat olkapääni alkaneet kompensoimaan selän toimimattomuutta. Olen treenannut varovasti kaikkea joka rasittaa olkapäitä tai yläselkää. Purjehdusreissulla vinssatessa saivat olkapäät kyytiä ja ovat edelleenkin osittain kipeät. Kipu mikä olkapäihini tulee on samantapaista kun revähtäneessä lihaksessa, kipu tuntuu kun olkapäitä käyttää ja jos rasitus on hieman kovempaa tuntuu jomotus myös jälkeenpäin.



Olo on tällä hetkellä melko epätoivoinen. Tiesin kyllä, että kuntoutumisprosessi tulee olemaan pitkä, mutta nyt on herännyt epävarmuus siitä, että tuleeko tästä ikinä mitään? Kun mietin järkevästi, niin onhan selkä jo paljon parempi, mutta nyt olkapäät ovat lähes samassa kunnossa kun talvella. Lisäksi pelko siitä, mitä tapahtuu kun alan taas istumaan pitkiä päiviä kirjastossa, kummittelee päässäni. Olin ajatellut lopettavani lääkityksen kunhan olen saanut treenit käyntiin ja selän vähän parempaan kuntoon, en kuitenkaan tiedä uskallanko?



Nyt täytyy kuitenkin ajatella positiivisesti ja ihan oikeasti kun vertaa viime talveen, niin selkäni on paremmassa kunnossa. Selkäni on jopa paremmassa kunnossa kun viime kesänä ennen syksyn isoa takapakkia! Se saattaa osin johtua myös lääkityksestä, mutta en usko, että kokonaan. Syön kuitenkin minimi annoksen lääkettä/päivä, vaikka käskettiin tuplaamaan annos jos kivut jatkuvat. Aluksi siis jatkui, mutta treenin myötä kivut ovat helpottaneet. Viime kesänä kun myös tein keikkaa vanhainkotiin, oli selkäni aina todella kipeä työpäivän jälkeen, nyt tilanne on toinen. Nykyään saatan tuntea vuoron jälkeen, että selkä hieman kipuilee tai tuntuu jäykältä, mutta se on aivan minimaalista verrattuna aikaisempaan!



Kuntoutusprosessi siis jatkuu ja ensi viikon reissun jälkeen aion suunnitella treenit enemmän selän mukaan, koska kohta istun taas päivät pitkät pänttäämässä (mitä selkäni vihaa). Eli enemmän uintia ja joogaa/pilatesta. Joogan ja pilateksen suhteen olen ollut surkea.. Kuten treenipäiväkirjoista näkyy, en ole saanut aikaiseksi tehdä kumpaakaan.. Tykkään paljon enemmän aeroobisesta liikunnasta, joten muu putoaa helposti pois jos aikaa ei ole riittävästi. Nyt täytyy siis ryhdistäytyä! Reilu viikko aikaa suunnitella uusi treeniohjelma ja asennoitua muutokseen!

-Mallu

3 kommenttia:

  1. Täällä toinen selkävaivanen. En tiedä tarkalleen, mistä johtuu, mutta luulen, että aikoinaan pitkään rikkinäisessä sängyssä nukkuminen on pääsyyllinen tähän. En pysty enää edes täysillä treenaamaan (harrastan tanssillista voimistelua). Selkä ei vaan taivu tarpeeksi. Tosin tämän kanssa pystyy vielä elämään, eli olen toistaiseksi pärjännyt ilman lääkäriä, mutta en tiedä, kuinka kauan. Onneksi sinun oireesi ovat helpottuneet!:(

    VastaaPoista
  2. Täällä toinen selkävaivanen. En tiedä tarkalleen, mistä johtuu, mutta luulen, että aikoinaan pitkään rikkinäisessä sängyssä nukkuminen on pääsyyllinen tähän. En pysty enää edes täysillä treenaamaan (harrastan tanssillista voimistelua). Selkä ei vaan taivu tarpeeksi. Tosin tämän kanssa pystyy vielä elämään, eli olen toistaiseksi pärjännyt ilman lääkäriä, mutta en tiedä, kuinka kauan. Onneksi sinun oireesi ovat helpottuneet!:(

    VastaaPoista
  3. Voi ei, tsemppiä sinne! Toivottavasti löydät apua jostain. Mulla on fysioterapia ja osteopatia auttanut jonkin verran (välillä enemmän välillä vähemmän. Erikoislääkäri sanoi minulle, että koska olen treenannut paljon, pienestä asti (luistelua, johon kuului myös tanssitunnit ym.), minulle on kehittynyt jäykkä ranka, joka kaipaa enemmän kehonhuoltoa kun "normaali" selkä. Voisiko sinulla olla samaa? Selkävaivat ovat ikäviä ja meitä selkävaivaisia on aivan liika. Hyviä vinkkejä selän hoitoon saa mielellään jakaa! :)

    VastaaPoista