sunnuntai 5. elokuuta 2018

Ihana kamala helle

Tänä vuonna ollaan kyllä toden teolla saatu nauttia kesästä. Ilmastonmuutosta ajatellen on välillä vähän pelottanutkin. Itseäni on eniten huolestuttanut vanhukset, kun tietää kuinka kuuma vanhainkodeissa (ainakin niissä missä itse on ollut töissä) on ollut ihan tavallisina kesinäkin. Valitettavasti olen joka kesä huomannut sen, että vanhukset tsemppaavat läpi kuumuuden, mutta kun säät viilenevät ja sisällä vanhainkodeissa alkaa olla sopivan lämpöistä, niin moni nukkuu pois. Sama ilmiö toistuu myös keväällä kun pimeys ja kylmä alkaa helpottamaan (+yleensä myös osastoilla kiertävät flunssat on selätetty). Vuosi toisensa jälkeen olen ihmetellyt ilmiötä, jonka olen huomannut selkeänä eri paikoissa.

Mutta takaisin säähän! Helle-aalto on todella jakanut mielipiteitä ja monella on varmasti ollut tukalat oltavat. Itseäni helle ei kauheasti nyt raskaanakaan haittaa, sillä meillä on kotona hyvin toimiva viilennysjärjestelmä kiitos uuden asunnon. Minua ei kuitenkaan yhtään haittaisi jos ulkona olisi ollut muutama aste viileämpää tai ihana viilentävä tuuli. En kuitenkaan valita, kuten olen kertonut, rakastan kaikkia Suomen vuodenaikoja! Tänä kesänä olen kuitenkin jäänyt kaipaamaan niitä ihania kunnon kesäsateita, enkä ole kertaakaan törmännyt ukkoseen. Rakastan ukkosta ja kesällä on ihana seistä ulkona kaatosateessa! Toivon, että pääsen vielä nauttimaan näistä tänä kesänä. Eilen innostuin jo tummista pilvistä ja näin muutaman sadepisaran, mutta vieläkään ei ukkosta tai kunnon sadetta, outoa.



Tänä kesänä minua on monesti naurattanut ja välillä myös alkanut hieman ärsyttää ne ihmiset, jotka rakastavat kesää, aurinkoa ja lämpöä, mutta ei mitään muita vuodenaikoja. Monet varmasti tunnistavat nämä ihmiset, jotka jatkuvasti valittavat säästä. Nyt kun monilla on kuumuuden takia ollut todella tukalat oltavat, niin nämä ihmiset, joiden valitusta on jatkuvasti joutunut kuulemaan, ovatkin alkaneet paasaamaan siitä, ettei jaksa kuunnella muiden valittamista, koska he nauttivat. Aluksi asia tosiaan vain nauratti, koska asia on yleensä toisinpäin, minä nautin säästä ja toiset valittavat. Jossain vaiheessa aihe alkoi jo ärsyttämään, sillä minä en ole kuullut yhtäkään kunnon valitusta helteestä, vaikka monet ovatkin puhuneet, että odottaa ilmojen viilenemistä. Valitusta olen taas kuullut edelleen samoilta ihmisiltä, jotka valittavat normaalisti säästä. Aloinkin pohtimaan yhtä bloggaajaa, joka on joskus puhunut siitä, kuinka on saanut kommentteja siitä, että on itsekäs, mutta ei ole omasta mielestään ollenkaan. Itse en ole kokenut kyseistä bloggaajaa itsekkäänä, mutta nyt heräsi ajatus siitä, että eikö se ole itsekästä jos hän saa valittaa säästä jatkuvasti, mutta nyt kukaan ei saa valittaa helteestä?



Kuitenkin se, että odottaa jotain ei tarkoita sitä, että vihaisi nykytilannetta. Itsekin odotan jo syksyä ja tulevaa talvea, mutta nautin myös tästä ihanasta kesästä. Kaikki ihmiset joiden kanssa olen helteistä keskustellut, ovat enemmänkin positiiviseen sävyyn puhuneet siitä, että "huh, onpa kuuma, ei haittaa vaikka vähän viilenisi". On naureskeltu sille, kuinka ihanaa on ajaa autoa kun saa viilennystä. Enemmän on ihmetelty kuumuutta, kuin valitettu. Naurettu sille, että pulahdus meressä auttaa vain pariksi sekunniksi ja sille, että järvivesi on niin lämmintä, ettei viilennä. Hymyn huulille on tuonut myös pohdinnat siitä, että yleensä purjehtiessa satamaan, halutaan mahdollisimman suojaisa paikka, mutta nyt tuulisimmat ovat olleet suosittuja ja, että ravintoloiden terassilla varjopaikat viedään ensimmäisenä.

Ymmärrän tietysti, että ärsyttää jos ihmiset valittavat, siinä melkein jokaisella olisi parantamisen varaa. Onneksi en itse ole juurikaan törmännyt helteestä valittaviin, päinvastoin! Aurinko saa ihmiset paremmalle tuulelle, hymyjä näkee enemmän ja ihmiset tulevat enemmän juttelemaan. Raskausjoogatunnillanikin kaikki olivat hyväntuulisia, vaikka tunti menikin lämpötilan takia enemmän hot joogan puolelle ja voin kertoa, että näin raskaana on ihan mukavan lämmin muutenkin. :D

-Mallu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti