sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Vinkkejä syysväsymyksen selättämiseen

Päivät pimenee, aamulla ei jaksaisi nousta ja energiat on nollissa. Koska itse kamppailen syysväsymyksen kanssa, kuten varmasti moni muukin, ajattelin koota tähän omia ajatuksia/suunnitelmia väsymyksen selättämiseen. Tässä siis ne keinot, mitä yleensä olen käyttänyt syysväsymyksen voittamiseen, ajattelin tehdä myöhemmin postauksen siitä, miten ajattelin parantaa untani ja sitä kautta myös voittaa väsymyksen.



Rutiinit!
Aamulla on helppo jäädä nukkumaan kun on niin pimeää, menee unirytmi sekaisin ja muutkin arkirutiinit siinä samalla. Kun pidän tietyt rutiinit, huomaan, että energiaakin on enemmän muuhun.

Vitamiinit!
Auringonvalo vähenee, eli D-vitamiinia täytyy saada enemmän muualta! Myös muiden vitamiinien/hivenaineiden puute saattaa aiheuttaa väsymystä.

Kirkasvalolamppu!
Kirkasvalolampun käyttäminen aamuisin auttaa aivojasi tajuamaan, että nyt on tosiaan aika herätä. :D Parhaan tehon saat jos lamppu on n.30-50cm kasvoista (lääkärin neuvo), riippuu varmasti myös lampusta. Itse syön talvisin aamupalaa kirkasvalolamppu ruokapöydällä ja eron kyllä huomaa kun syksyllä alkaa käyttämään lamppua.

Ulkoilu!
Raikas ulkoilma piristää! Sen lisäksi se auttaa nukkumaan paremmin.



Ruokailu!
Kuinkakohan monella on sama ongelma kun mulla? Syksyllä kun pimenee ja alkaa väsyttää, niin iskee hirvittävä makeanhimo! Sehän ei todellakaan auta väsymykseen. Sokeri saattaa piristää hetkeksi, mutta loppujen lopuksi se vain pahentaa väsymystä. Eli terveellinen ja säännöllinen ruokavalio on väsymyksen kannalta paras vaihtoehto.

Liikunta!
Liikunta tuo energiaa, vaikka se ei siltä alussa tunnu. Kun kroppa voi paremmin, riittää energiaa enemmän muuhun. Liikunta myös parantaa yöunia, kunhan liikkuu riittävän ajoissa ennen yöunta.

Siinä oli muutama vinkki. Ollaan tietysti kaikki erilaisia ja voi olla, että jollekin ei sovi jokin näistä vinkeistä (esim. kirkasvalolamppu saattaa aiheuttaa joillekin päänsärkyä), mutta toivottavasti joku hyötyy tästä postauksesta. Itselleni oli ainakin taas hyvä muistutus. :)

-Mallu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti