torstai 17. marraskuuta 2016

Kun opintotuet ei riitä

Täällä Suomessa valitetaan monesta asiasta. Opiskelijoiden keskuudessa suurin valituksen aihe taitaakin olla opintotuet. Usein kuulee valitusta siitä, ettei opintotuet riitä mihinkään ja nyt niistä vielä leikataan. Tottahan se onkin, ei ne tuet mitkään isot ole.



Itse en kuitenkaan näe, että ongelma olisi opintotuissa, vaan ennemminkin tulorajoissa. Jos sitä työtä ehtii tehdä samalla kun opiskelee, niin miksi ei saisi? Pakotetaan opiskelijat ottamaan lainaa ja sakotetaan jos tehdään liikaa töitä. Ne opintotuet tulevat kuitenkin suoritetuista opintopisteistä, joten jos on oikeutettu tukiin on myöskin opiskellut, ei kukaan niitä ilmaiseksi saa. Kaikki voivat sitten itse valita mitä tekevät ylimääräisellä ajallaan, miksi ei saisi tienata hieman ylimääräistä? Opiskelija-asunnot eivät kuitenkaan riitä kaikille, joten osalla on vähän isommat asumiskustannukset tai vaikka lapsia/ lemmikkejä = isommat menot.

Hölmöä opintotuista valittamisessa on mielestäni se, että usein keskitytään siihen, että tuet ovat niin pienet. Miettikää vähän, täällä Suomessa saadaan kuitenkin ilmainen koulutus ja siitä saa vielä palkkaa! Ollaan siis todella etuoikeutettuja, hienoa, hyvä Suomi! Summa summarum, opintotuet ovat kohdillaan, mutta tulorajoille pitäisi tehdä jotain.

-Mallu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti