lauantai 24. helmikuuta 2018

Mitä tapahtuu keskenmenon jälkeen?

Useasti keskenmenon jälkeisestä ajasta puhutaan vain toipumisena. Odotetaan kuukautisten alkavan, jotta tiedetään kropan toimivan taas normaalisti ja annetaan itselle aikaa toipua menetyksestä. Siinä ei kuitenkaan ole kaikki.

Jo alkuraskaudesta suurin osa huomaa hormonien pistävän kroppaa sekaisin. Mitä sitten kun raskaus yhtäkkiä loppuukin? Puhuin syksyllä hormonien aiheuttamista mielialanvaihteluista, mutta ei se siihenkään välttämättä jää. Eikä ensimmäinen normaali kierto todellakaan takaa sitä, että kroppa on normalisoitunut. Aina ison hormonaalisen muutoksen jälkeen on täysin normaalia, että hormonitoiminta on sekaisin 3-6kk, eli hormonaalisen ehkäisyn lopettaminen/aloittaminen, raskaus, keskenmeno, synnytys, imetyksen lopettaminen jne.Keskenmenon jälkeen pitäisi muistaa, että todella olit raskaana ja oireet voivat olla samanlaisia kun synnytyksen jälkeen. Itse luulin olevani jo ihan kunnossa ensimmäisen normaalin kierron jälkeen, mutta ei se ihan niin mennyt. Seuraavat kuukautiset olivatkin myöhässä ja ehdin jo iloita siitä, että saattaisin olla jo raskaana. Testi toisensa jälkeen oli negatiivinen ja menkat alkoivat sitten kaksi viikkoa myöhässä.

Ihon kukkimisen ja mielialan heittelyiden lisäksi huomasin yllättävän oireen. Aloin ihmettelemään tukanlähtöäni. Yleensä hiustenlähtö liittyy tietääkseni imetyksen lopettamiseen, mutta näköjään sitä voi tapahtua keskenmenon jälkeenkin. Ensin luulin kuvittelemani  ja ajattelin hiustenlähdön olevan vain sattumaa. Huomasin kuitenkin hieman myöhemmin, että myös ripsiä oli lähtenyt älytön määrä! Onneksi hiustenlähtö kesti vain noin kuukauden ja sen jälkeen ripset ovat palautuneet. Varmasti ihmisillä on ollut muitakin kummallisia oireita, mutta niistä ei varmasti puhuta kun ei keskenmenoistakaan usein puhuta. Kannattaa mielestäni pitää mielessä, ettei keskenmeno todellakaan ole pieni juttu keholle ja outoja oireita saattaa tulla. Liikaa ei kuitenkaan kannata jäädä tutkailemaan itseään, sillä silloin löytyy varmasti vaikka mitä oireiluja.

-Mallu

2 kommenttia:

 1. Hello.This article was really interesting, especially
  because I was investigating for thoughts on this
  topic last Wednesday.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hi! Nice to hear and thank you for your comment. :)

   Poista