sunnuntai 26. huhtikuuta 2020

Pennin venyttämistä kotihoidontuella

Kun vanhempainvapaa muuttui hoitovapaaksi ja tuet laski roimasti ajattelin, että kyllä me pärjätään, olenhan ennenkin pärjännyt todella pienillä tuloilla. En todellakaan ottanut sitä huomioon, että esim. ennen äitiysloman alkua kyse oli parista kuukaudesta 500 euron työttömyystuella. Nyt olenkin saanut suunnilleen saman verran kuukaudessa alkusyksystä asti, vähän enemmän onneksi, sillä saadaan hoitolisää pienten tulojen takia.

Olenkin joutunut lainaamaan siskolta rahaa, varsinkin ennen joulua teki todella tiukkaa. Tammikuun jälkeen en ole lainannut enempää rahaa, mutta kyllä täällä ollaan menty aika kädestä suuhun meiningillä. Maaliskuun alussa satsattiin vähän enemmän pariin isompaan hankintaan ja suunnitelmana oli myydä yhdessä facebook kirppariryhmässä vaatetta, jotta saataisiin loppukuun ruokarahat kasaan. Niinpä niin, korona tuli ja ne suunnitelmat meni puihin. Syötiin sitten kaapit aikalailla tyhjiksi, opintolainan takaisinmaksuerä jäi maksamatta ja muutama muu lasku odottamaan kuun vaihdetta. Onneksi lapsilisä tulee vähän ennen kuun vaihdetta niin saatiin mm. pesuaineita ja vähän bensaa autoon.


Kuun alussa maksoin laskut, tein ruokasuunnitelman koko kuuksi valmiiksi, jotta voitaisiin budjetoida vähän paremmin. Päätettiin ostaa säilytysarkku parvekkeelle, koska haluttiin parveke järjestykseen. Yllärinä saatiinkin sen ostoksen jälkeen 167 euron sähkölasku ja maksoin myös tuplasti opintolainanlyhennystä.. Nyt ollaankin taas siinä tilanteessa, että viimeisetkin eurot menee ennen kuun viimeistä.

Ajattelin jo jossain vaiheessa, että kohta helpottaa ja äitiyslomakin alkaa noin kuukauden päästä, eli tuet nousee. Sitten sain 363 euron mätkyt. Välillä sitä miettii, että pääseekö tästä kierteestä ikinä eroon? Tiedän, ettei opintolainaa tarvitse lyhentää vanhempain- tai hoitovapaalla, mutta maksan mielelläni jotain velkaa kuukausittain, koska sehän pitää kuitenkin jossain vaiheessa maksaa. Velat perheelleni eivät onneksi nouse korkoa.


Ehkä tilanne kuitenkin on parempi vanhempainvapaalla kun nyt on oppinut elämään todella tiukalla budjetilla? Jos saisi säästöön rahaa seuraavaa hoitovapaata varten? Nyt tuntuu kuitenkin turhauttavalta kun aina seuraavan kuun alkuun jää joku tai useampi tarpeellinen hankinta odottamaan, että rahaa tulee ja kuun lopussa venytetään taas penniä. Kuun lopussa ne muutamat alkukuussa ostetut herkut kaduttavat kun joutuu tarkkaan miettimään ruokakaupassa mihin rahat riittää.

Nyt suunnitelma on sama kuin kuukausi sitten, seuraavan kuukauden ruokalistan teko ja kuun alussa ostetaan kaikkea valmiiksi mikä säilyy, niin nähdään paremmin onko vaikka niihin herkkuihin varaa.

-Mallu

2 kommenttia:

  1. Moikka
    Tosi kurja oli lukea että teillä on noin tiukkaa rahallisesti, se varmasti välillä stressaa.. Minä kirjoitan paljon taloudellisesti järkevistä ruokalistoista ja postauksen mitä olemme ostaneet, jos haluat niin voit käyttää ideointiin josko saisit vinkkejä edulliseen ruokaan teille:)

    Paljon jaksamista tilanteeseenne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiva, täytyy todellakin käydä tutustumassa nyt kun pohditaan toukokuun ruokalistaa, kiitos! :)

      Poista