keskiviikko 17. kesäkuuta 2020

Ikuisuusprojekti koti siistiksi

Välillä tuntuu ihan hullulta kun vuosi toisensa jälkeen koitan saada kämppämme järjestykseen ja siivotuksi. Olen usein miettinyt, että miten voi olla mahdollista, että puuhailen koko ajan jotain, mutta silti kotona vallitsee kaaos.

Tottakai kaaosta on lisännyt loppuun palaminen ja siitä toipuminen, vaikka silloinkin olen puuhaillut, niin tekeminen ei varmastikaan ole ollut tehokasta, kuten ei myöskään silloin kun olkapääni hajosi. Raskauden ovat myös rajoittaneet tekemistä ja tietenkin vauva- ja taaperoarki on lisännyt hommia.



Silti olen pettynyt itseeni, etten ole missään vaiheessa muuton jälkeen saanut tätä asuntoa kokonaan järjestykseen. Niin ei pitäisi olla, sillä miten itsensä sättiminen muka auttaa saavuttamaan tavoitteen? Saan myös usein kuulla, että osa uskoo ettei ole mahdollista saada oma asunto kokonaan siivotuksi ja järjestykseen. Vaikka olen taistellut oman koti siistiksi-projektini kanssa aina, niin uskon silti, että se on mahdollista!

Sain myös kuulla ennen esikoisen syntymää paljon sitä, että lapsen kanssa sitä sotkua vasta onkin. Vähän samaa olen kuullut koronan aikana, kun kaikki on kotona, niin sotkua on paljon enemmän. Itsellä tuo menee päinvastaisesti, kun ollaan enemmän kotona, on myös enemmän aikaa siivoamiselle! Tottakai on niitä päiviä kun lapsi tarvitsee enemmän syliä ja huomiota, eikä mistään siivoamisesta tai ruuanlaitosta tahdo tulla mitään, mutta pääosin olen kokenut, että kotiäitinä saan enemmän tehtyä kotona. Tiskit ja pyykit ehtii hoitaa paljon paremmin, vaikka sitä onkin enemmän.



Töissä käydessä kaikki ruuanlaitot, kauppareissut, koirien ulkoilutukset, pyykit, tiskit ym. päivittäiset tai melkein päivittäiset askareet piti hoitaa työajan ja matkojen ulkopuolella. Lisäksi töiden jälkeen tarvitsi myös hengähdystaukoa. Nyt ainakin osan saa hoidettua vaikka lapsella olisikin kiukkuisempi päivä. Nyt myös osaa hyödyntää päiväuniaikaa ja tulee tehtyä usein ainakin jotain sinä aikana, sillä ikinä ei tiedä millä jalalla taapero nousee sängystä.

Miksi meillä siis edelleen on kaaos? Vauvavuoden ja sen jälkeen raskauden aiheuttamat huonot yöt ja väsymys ovat varmasti osasyy, olen usein hoitanut vain välttämättömimmät hommat. Puolison opinnot ja työharjoittelut ovat myös kuormittaneet koko perhettä. Viimeisin ja suurin kaaoksen syy tällä hetkellä on ollut kaikki vauva tavara, vauvan vaatteiden pesu ja pähkäily mihin ihmeeseen saadaan kaikki mahtumaan. Vaikka vauva olisi valmis jo syntymään, niin täällä ei kyllä kaikki ole vielä valmista. Saa nähdä tuleeko vauva ensin vai saadaanko kaikki valmiiksi ajoissa.

-Mallu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti