maanantai 16. maaliskuuta 2020

Voihan korona!

Viime viikolla jäi blogiteksti julkaisematta, kun ajatukset pyörivät koronan ympärillä ja seurasinkin tiiviisti uutisointia. Ei en ole paniikissa, hysteerinen tai peloissani. Alkuun maailman tapahtumat tietenkin huolestuttivat, mutta tuntui myös jännittävältä seurata miten virus pysäyttää normaalin elämän.

Nyt alkaa kuitenkin pelko myös hiipiä taka-alalle. Pelko siitä mitä pääkaupunkiseudun päättäjien välinpitämättömyys aiheuttaa. On täysin selvää, että koulut ja päiväkodit pitäisi sulkea ja sen sijaan, että pohditaan ettei se ole mahdollista/fiksua rahallisesti ja/tai koska vanhempia tarvitaan tärkeissä työtehtävissa, pitäisi miettiä MITEN se olisi mahdollista. Niiden lapsille joiden ei ole mahdollista jäädä kotiin lastensa kanssa on aivan varmasti mahdollista järjestää muuta, sillä tällä hetkellä on paljon ihmisiä ilman töitä ja paljon tiloja tyhjillään!



Ei ole ihan läpihuutojuttu ei, eikä varmasti ihan niin mustavalkoista, mutta tavoitteena oli se, että terveydenhuollon kantokyky riittää ja koulujen sekä päiväkotien auki pitäminen ei kyllä tue sitä tavoitetta. Itsellä on se tunne, että tässä kuunnellaan enemmän talousasiantuntijoita kun terveyspuolen asiantuntijoita. Oikeita päätöksiä täytyy tehdä ajoissa, jotta niillä on vaikutusta. Ehkäpä täällä Suomessa eletään vielä jossain ihme kuplassa ja siinä luulossa, ettei tauti iskisi niin kovaa tänne? Onneksi löytyy kuitenkin joitain kaupunkeja missä toimitaan fiksusti, vaikka mielestäni erityisesti pääkaupunkiseudulla koulujen ja päiväkotien sulkemisen tarve olisi nyt. Espoo ja Vantaa näyttävät pitkälti seuraavan Helsingin huonoa esimerkkiä, valitettavasti.

Ehkä tilanne olisi toinen jos testauksia olisi jatkettu aikaisempaan tapaan ja tilastot sairastuneista kertoisivat totuuden, kuka tietää? Odotetaanko ensimmäistä kuolemantapausta vai sitä, että sairaalat alkavat täyttyä ennen kuin kunnon päätöksiä tehdään? Muissa maissa koulujen sulkeminen on onnistunut, eli onko tämä taas joku sääntösuomi homma kun asiat eivät etene? Huom. tämä teksti on oma mielipiteeni, joten toivottavasti kukaan ei vedä herneitä nenään. Löytyy runsaasti asiantuntijalausuntoja sen puolesta, että koulut ja päiväkodit pitäisi sulkea, jotka varmasti löytyy googlettamalla. Myös Euroopan tartuntatautivirasto ohjeistaa siihen. Törmäsin eilen facebookissa myös epidemiologi Anna Keski-Rahkosen julkaisuun, missä on hyvin asiaa ja lähteitä myös listattu.

Ihanaa alkavaa viikkoa sinne, synkemmästä aiheesta huolimatta!

-Mallu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti