maanantai 23. tammikuuta 2017

Se aika kuukaudesta

Miten ihmeessä joka kuukausi naisten elämää hankaloittava asia pääsee lähes aina yllättämään? Oikeastaan itse kuukautiset eivät yllätä, mutta oireet unohtuvat jostain syystä aina. Tietysti sitä osaa odottaa perus vatsakramppeja, mutta muut oireet iskevät aina salakavalasti.

Kuukautiseni ovat aina olleet hankalat. Nuorempana suurin vaiva oli aivan älyttömän kovat kivut, selvisin niistä buranan avulla (3x600mg/pvä), vaikka sekään ei vienyt kipuja kokonaan pois. Sain lukiossa e-pillerit juuri kuukautiskipuja helpottamaan, mutta pahimmat kivut menivät ohi vasta teini-iän jälkeen.

Luultavasti juuri kovien kipujen takia en aikaisemmin huomannut kärsiväni muistakin oireista kuukautisten aikana. En tiedä oireileeko muut yhtä paljon, mutta rakas avopuolisoni saa kyllä kuulla joka ikinen kuukausi kuinka paljon inhoan menkkoja ja niihin liittyviä oireita. Vatsakrampit eivät ole enää mitään verrattuna muihin elämää hankaloittaviin asioihin.Ensinnäkin kärsin menstruaalisesta migreenistä. Migreeni saattaa vaivata muutenkin, välillä useammin ja välillä harvemmin, mutta kuukautisten aikaan migreeni on taattu. Migreenin lisäksi mielialanvaihtelut vaivaavat myös joka kuukausi, masentaa, ahdistaa, raivostuttaa, itkettää. Viikonloppuna meinasi tulla itku ruokakaupassa ihan vaan siksi, kun mies ei halunnut syödä samaa ruokaa mitä minun teki mieli, aah ihanat hormonit... Ehkäpä hormoneilla on näppinsä pelissä myös kuukautisten tuoman väsymyksen kanssa? Lisäksi jos minulla on stressiä/väsymystä jo ennen kuukautisten alkua, iskee yleensä flunssainen olo. Pahinta on ehkä se, että en usein osaa aluksi liittää näitä oireita kuukautisiin, vaan saatan ajatella, että nyt menee taas huonosti, en jaksa mitään ja tulossa kipeäksi.

Vaikka itselläni on kurja olla kuukautisten aikaan, tuntuu pahalta miehen puolesta, joka joutuu kuuntelemaan valitustani ja ihmettelemään mielialan vaihteluitani. Onneksi sentään tiedostan mielialani usein itse ja osaan pahoitella ja varoittaa. :D

-Mallu

1 kommentti:

  1. Heippa :) minulla tuli mieleen yksi juttu mikä sua voisi kiinnostaa. En löydä sähköpostiasi mistään niin pystytkö esimerkiksi tähän laittamaan sen? voisin siinä paremmin kertoa :)

    VastaaPoista